

Door: Raymond Sluitman
Vasten is niet iets dat veel christenen regelmatig doen. Maar hier is wat vasten interessant maakt. Gebed dat samengaat met vasten is vaak een grote bron van kracht voor de gelovige! Vasten versterkt onze gebeden, het zet er als het ware een streep onder. Zo van: “Dit is belangrijk Heer! Belangrijker dan mijn comfort, belangrijker dan mijn verslavingen, gewoonten en eetlust.” Het zou daarom goed zijn als elke christen zou overwegen om op regelmatige basis een tijd van bidden en vasten te hebben.
Voor iedereen die dit met mij wil overwegen, januari-februari a.s. is je kans! Met City Life Church Leeuwarden gaan we namelijk 21 dagen Vasten & Bidden en staan we daarbij stil in de diensten, Connectgroepen, Gebedsavonden en thuis door inspiratie via website, social media, e-mail en WhatsApp.
Waarom zou ik?
Ik ken zoveel christenen die een slaaf zijn van hun ‘lust’ naar eten en ander fysiek genot. Vasten kan ons helpen om die zaken af te wijzen die zo makkelijk een slaaf van ons willen maken. Want zijn we wel de baas over onszelf als het gaat om bijvoorbeeld overmatig eten, roken en seksualiteit. Vasten is ook krachtig omdat het helpt onze vijanden te verslaan, ik bedoel daarmee de geestelijke krachten om ons heen die zo hard bezig zijn om onze levens en ons geloofsgetuigenis te vernietigen. Waarom zou vasten anders zo vaak voorkomen in de Bijbel? Gewoon omdat het ons helpt om te bepalen wat de wil van God is en omdat het helpt om bolwerken te vernietigen. En geloof me, het zijn niet alleen de niet-gelovigen die sterke bolwerken in hun leven hebben. Gelovigen doen daar zeker niet voor onder. Ik heb het dan over satanische, demonische bolwerken die diep geworteld zijn onze levens en vastgeklonken zijn in onze ziel. Misschien dat je nu denkt: “Dat kan waar zijn voor sommige mensen, maar niet voor mij. In mijn leven zijn zulke bolwerken er niet.” Natuurlijk kan dat waar zijn, maar heb je gedacht aan de bolwerken van angst, afwijzing en lust? Of aan het bolwerk van boosheid? Denk aan je relaties met geliefden, familie, collega’s. Welke eigenschap of gewoonten veroorzaakt de meeste schade in deze relaties? Als je nu denkt aan een gedragspatroon dat een geschiedenis heeft van het beschadigen van de mensen om je heen, dan kan dat heel goed een bolwerk zijn dat de tegenstander van God gebruikt om jou onderuit te halen en om te voorkomen dat je verder groeit in je wandel met God.
Dus denk er is over na of je mee wilt doen aan ’21 dagen vasten & bidden’. Misschien moet je één of twee maaltijden laten staan, misschien moet je stoppen met koffie of het gebruik van je smartphone, internet en televisie minimaliseren. Het zou echter wel eens veel meer kunnen opleveren dan dat het je kost. Het zal je helpen om je ‘vlees’ te negeren, om je vijanden te verslaan, om te ontdekken wat Gods wil is en om bolwerken af te breken. Christophe Pletschet, voorganger van Alive Kerk in Leuven, legt die verbinding mooi als hij zegt: “Gebed verbindt je met God. Vasten verbreekt de verbinding met andere dingen.” Waarom vasten niet een kans geven?
Er zijn vele manieren van vasten. De Bijbelse manier is door je te onthouden van eten en in in sommige gevallen ook drinken. Hoewel vasten zonder drinken sterk af te raden is, is vasten door niet te eten voor de meesten van ons heel goed te doen. Andere manieren van vasten zijn meer van de huidige tijd. We stoppen gedurende een bepaalde periode met iets waaraan we verslaafd zijn of dat veel van onze tijd en aandacht in beslag neemt. In plaats daarvan richten we ons in de tijd die daarmee vrijkomt op God. We nemen bijvoorbeeld meer tijd voor gebed en bijbel lezen of luisteren een goede preek tijdens etenstijd. Nog een andere invulling van onze vastentijd kan zijn om eens wat meer voor een ander te doen. De Here God zelf vestigt hier de aandacht op in hoofdstuk 58 van het bijbelboek Jesaja.
Waarvoor?
Hoewel ik hierboven vooral gesproken heb over bolwerken kunnen er nog veel meer redenen zijn om te vasten. Het is erg belangrijk om voor jezelf een doel te hebben. Vasten kan immers best wel pittig zijn en dan is het handig om te weten waarvoor je het ook al weer deed. Misschien weet je het nu al,
maar een tip in deze zou kunnen zijn om eens te gaan bidden of God je wil laten zien waarvoor jij zou
kunnen vasten. Misschien is er lijden en ziekte in je leven of in dat van mensen om je heen. Misschien
heb je een specifieke wens of droom waar je voor wil vasten. Misschien wil je vasten voor meer mensen om je heen die tot bekering komen. Of je wil vasten voor de gemeente, voor eenheid, voor groei, enzovoort, de doelen zijn eindeloos. En heel belangrijk, het is tussen jou en God. Niemand anders bepaalt of je doel goed is.
Hoe?
Nadat je een doel hebt vastgesteld is het vervolgens belangrijk dat je bepaalt hoe je gaat vasten. De eerste keer dat wij als gemeente met elkaar gevast hebben was begin 2018. Ik had toen besloten om elke dinsdag alleen water te drinken en dat samen te laten gaan met één specifiek gebedsdoel waar ik op die dag elke keer voor bad als ik er aan dacht. Uiteindelijk beviel het vasten mij zo goed dat ik besloten heb om de rest van het jaar hiermee door te gaan. En nu dat jaar over is kan ik zeggen dat God zeker grote dingen gedaan heeft. Nu we dit jaar opnieuw gaan vasten heb ik besloten dat ik deze keer mijn verslavingen wil verslaan. Voor mij is dat koffie en het nieuws. Beide lijk ik telkens maar niet zonder te kunnen en vooral het nieuws of de media in het algemeen nemen tijd in beslag die ik graag veel beter zou besteden. Tot zover een paar voorbeelden uit mijn eigen leven. Nu is het aan jou om eens over de ‘hoe kant’ van het vasten na te denken. Ook hier geldt, bid er eens voor en laat God tot je hart spreken.
Bijbelse inspiratie
Wil je meer lezen over vasten? Onderstaande vijf Bijbelteksten laten je zien wat Gods woord erover te zeggen heeft.
2 Kronieken 20:1-30. Deze eerste sleuteltekst is eigenlijk een heel verhaal. Het woord ‘vasten’ komt maar één keer voor in het hele verhaal, wat we echter zien is dat het vasten een onderdeel uitmaakt van een levenshouding. Zo zien we een houding van afhankelijkheid, van nederigheid, van gehoorzaamheid en van aanbidding. Deze tekst leert ons dat vasten niet een doel op zich is en ook zeker niet op zichzelf staat. Vasten is een levenshouding en een onderdeel van je relatie met God.
Jesaja 58. Een andere tekst die ons iets over vasten verteld is Jesaja 58. Na de terugkeer uit de ballingschap ergens tussen 538 en 516 voor Christus, vastte het volk Israël op bepaalde dagen om de verwoesting van Jeruzalem en de tempel te herdenken en om te bidden voor herstel. De aanleiding van de tekst in dit hoofdstuk is dat het volk aan de profeet Jesaja vroeg waarom hun vasten niet hielp, waarom de beloofde redding uitbleef. Als antwoord daarop vertelt de profeet wat het ware vasten is en wat het echt dienen van God is, zonder dat mogen ze die redding helemaal niet verwachten. Lees die tekst maar eens door en laat het je inspireren hoe jouw vastentijd eruit zou kunnen zien.
Mattheüs 6:16-18. Deze tekst leert ons dat de mensen in de tijd van Jezus heel goed bekend waren met vasten. In dit hoofdstuk staat het vasten immers in de rij samen met geven en bidden. Wat deze tekst ons ook leert is dat vasten iets is tussen jou en God, het is niet bedoeld om aan de mensen om ons heen te laten zien hoe goed we bezig zijn.
Mattheüs 9:14-15. In de tijd van Jezus was het vasten altijd verbonden met treuren en met boetedoening. Men verwachtte namelijk een nieuwe tijd, een tijd van redding en de gedachte was dat die tijd uitbleef omdat het volk zoveel zondigde. Geen gekke gedachte met Jesaja 58 in onze gedachten. Maar Jezus zegt hier eigenlijk. Nu ik hier ben, nu de Bruidegom, de Zoon van God onder jullie verblijft, is vasten en treuren niet op z’n plaats, maar als ik weg ben, dan zullen jullie weer vasten.
Mattheüs 17:14-21. In sommige Bijbelvertalingen staat er in dit verhaal dat Jezus zegt dat alleen door bidden en vasten de klus geklaard kan worden. Wat dit verhaal en deze tekst ons kan leren is dat er kracht zit in een levensstijl van vasten en bidden en dat het een belangrijk wapen is in de geestelijke strijd.