Meindert in Oekraïne

BEGIN MAART GING MEINDERT WEER NAAR OEKRAÏNE OM DE MENSEN DAAR TE HELPEN EN BEMOEDIGEN DOOR HUIZEN TE HERSTELLEN. NYNKE, EEN TEAMLID, HEEFT EEN MOOI VERSLAG GESCHREVEN.

Vorige week vrijdag stapte ik samen met David (vanuit de CGK) en Meindert (vanuit de CLC) in de auto naar Oekraine. Een klein gezelschap, waarbij Marije vanuit Oekraine ter plekke ook aansloot. Wij, vanuit verschillende kerkachtergronden, mochten aansluiten bij de Baptisten kerk in Mykolajiv. Een kleine, maar groeiende gemeente, die naast de dienst op zondag en activiteiten die ze organiseren als kerk, ook sinds de oorlog zijn begonnen met het verlenen van hulp aan de mensen in de omgeving.

Hun team bestaat vast uit Viktor de pastor, Sergei de oudste, Oleg de jeugdleider, Igor de klusjesman en het gezin Tolia, Tanja en hun zoon Colia en diens vriendin Nastya, die bijspringen met het klaarzetten, opruimen, koffieschenken etc.

Op zondag in die rol, door de week bereiden ze samen voedselpakketten voor (wat mede mogelijk is door de hulpgoederen die we hier vanuit H4U leveren), wordt dagelijks de waterfilterinstallatie buiten geïnstalleerd zodat men hier drinkwater kan tappen (door de oorlog komt er geen schoon drinkwater meer uit de kraan en is men afhankelijk van dit soort tappunten), brengen ze met regelmaat voedselpakketten verder ri. Cherson en bemoedigen ze de kerk daar.

Tijdens de bouwprojecten staat pastor Viktor het elektrisch te installeren, waar Sergei samen met Igor op het dak staat te timmeren, is Tolia aan het stucen samen met Oleg, is Colia het plafond aan het monteren, waar Nastya helpt met aangeven van materialen, en staat als we terug komen na een lange dag werken een heerlijke warme maaltijd klaar die met liefde is bereid door Tanja. Samen met hen mochten wij afgelopen week, een team vormen, en hun ondersteunen in al die verschillende werkzaamheden, als een lichaam, als een kerk samen dienen en naast hen staan.

Tolia en Tanja, en hun kinderen kenden God niet, maar kwamen tot geloof tijdens de oorlog door de hulp die hen geboden werd door de kerk. Nu vervullen zij een belangrijke taak en bediening binnen deze kerk en daarbuiten. Ook Igor, die binnenkwam als klusjesman om te helpen met het voorbereiden van slaapvertrekken in de kerk, raakte betrokken bij de bedieningen van de kerk en kwam daardoor tot geloof.

We zien dat God de verschrikkelijke gebeurtenissen op bijzondere wijze omkeert ten goede. Waar de duisternis op het oog veel terrein lijkt te winnen, wordt Gods liefde en licht des te meer zichtbaar. Elke keer dat we hier zijn, horen we nieuwe getuigenissen, adembenemende verhalen waar je stil van wordt, waarin Gods grootheid en liefde kristalhelder geopenbaard worden en waarmee wij telkens weer geïnspireerd raken om hier onderdeel van te willen zijn en blijven.

Hieronder een korte video waarmee je een indruk kunt krijgen van onze werkweek in Mykolajiv.